Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Földrajz

Az Észak-Európában található Dánia Jütland félszigetéből és 443 nevű szigetről áll (összesen 1419 100 négyzetméter feletti sziget. Ezek közül 74 lakott (2015) a legnagyobb a Zéland, az Észak-Jütland-sziget és Funen . Bornholm- sziget az ország többi részétől keletre, a Balti-tengeren található. Sok nagyobb szigetet hidak összekötnek; az Øresund-híd összeköti Zélandot Svédországgal; a Nagy Öv hídösszeköti Funen-t Zélanddal; és a Kis Öv híd összeköti Jütlandt Funennel. Kompok vagy kis repülőgépek csatlakoznak a kisebb szigetekhez. A 100 000 lakosságot meghaladó négy város a főváros Koppenhága, Zéland; Aarhus és Aalborg Jütlandon; és Odense a Funen-en.


Az ország összesen 42 924 négyzetkilométer, a földterülete pedig 42 394 négyzetkilométer.  A terület a belvíz 700 km2, különféleképpen megadva, mivel 500-700 km2. Az Arresø- tó Koppenhágától északnyugatra található a legnagyobb tó. A szárazföldi terület méretét nem lehet pontosan megmondani, mivel az óceán folyamatosan erodálódik és anyagot ad a tengerparthoz, valamint az emberi talajjavító projektek miatt (az erózió elleni küzdelem érdekében). A jég utáni újjáéledés évente és keleten kissé kevesebb, mint 1 cm-rel (0,4 hüvelykkel) növeli a földet, kiterjesztve a partot. A kör, amely az ugyanazon a területen, mint Dánia lenne 234 km (145 mérföld) az átmérője a kerülete 736 km, 68 kilométer (42 mérföld) határt oszt Németországgal dél felé, és egyébként körülbelül 8750 km dagályos partvidék veszi körül (beleértve a kis öblöket és bemeneteket ). Dániában egyetlen hely sem található a parttól 52 km-nél távolabb. Jütland délnyugati partján az árapály 1 és 2 m  között van, és a dagályvonal kifelé és befelé mozog egy 10 km-es szakaszon. Dánia felségvizei összesen 105 000 négyzetkilométer.

Dánia legészakibb pontja Skagen pont (a Skaw északi partja) az északi szélesség 57 ° 45 '7' -én; a legdélebbi pedig Gedser- pont ( Falster déli csúcsa ) az északi szélesség 54 ° 33 '35' -én; a nyugati pont Blåvandshuk a keleti hosszúság 8 ° 4 '22 " -én , és a legkeletibb pont Østerskær a keleti hosszúság 15° 11' 55'-én. Ez a kis Ertholmene- szigetcsoportban található, Bornholmtól 18 km-re északkeletre. A távolság kelet-nyugat felé 452 kilométer (281 mérföld), északról délig 368 kilométer.


Az Aarhusi-öböl Djursland déli oldaláról nézve
Az ország lapos, csekély magasságú, átlagos tengerszint feletti magassága 31 méter (102 láb). A legmagasabb természetes pontja van Møllehøj, a 170,86 méter. Dánia terepének jelentős része gördülő síkságból áll, míg a tengerpart homokos, nagy dűnékkel rendelkezik Jütland északi részén. Noha Dániában hamarosan kiterjedtek erdők,
manapság nagyrészt szántóból áll . Kb. Egy tucat folyó vízteleníti , és a legjelentősebb a Gudenå , Odense , Skjern , Suså és Vidå.- egy folyó, amely a német déli határ mentén folyik.

A Dán Királyság két tengerentúli területet foglal magában, egyaránt Dániától nyugatra: Grönland, a világ legnagyobb szigete és a Feröer-szigetek az Atlanti-óceán északi részén. Ezek a területek önkormányzatok és a dán birodalom részét képezik.